‘Biologisch’ is een woordje dat we steeds vaker horen, vooral als het gaat om wat we eten. Notenmixen zijn super als snack en barsten van de goede voedingsstoffen. Maar wat betekent het nou eigenlijk als een notenmix biologisch is? En wat is het verschil met de gewone zakjes uit de supermarkt? In dit artikel pakken we deze vragen beet en kijken we wat biologisch nou echt betekent voor jouw notenmix. Zo kun jij straks een meer verantwoorde keuze maken.
Hoe herken je een biologische notenmix?
Voor een notenmix het biologisch label krijgt, moet het aan heel wat regels voldoen. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, natuurlijke mest in plaats van kunstmest, en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten. Ook zijn er regels voor hoe de notenboeren hun land moeten verzorgen. Een biologische notenmix is dus niet zomaar een biologische notenmix.
De landbouwpraktijken voor biologische noten omvatten vaak wisselteelt om de bodemgezondheid te behouden en biodiversiteit te bevorderen. Om als biologisch gecertificeerd te worden, ondergaan bedrijven regelmatige inspecties van certificerende instanties. Deze controles verzekeren dat boeren en producenten zich aan de regels houden die gelden voor biologische productie.
Wanneer is een notenmix niet biologisch?
Niet-biologische notenmixen worden vaak gemaakt met modernere technieken waar ook chemische middelen aan te pas komen. Dat kan restjes chemicaliën op de noten achterlaten. Dit kan voor veel mensen veel zorgen met zich meebrengen.
De gewone manier van noten telen kan meer schade aanrichten aan het milieu. Meer broeikasgassen, meer watergebruik en minder aandacht voor de bodem. De duurzaamheidsvraag is een kernpunt in de discussie rond biologische versus niet-biologische notenmixen.
Zijn biologische notenmixen beter voor je gezondheid?
Er is nog veel discussie over of die chemische restjes op niet-biologische noten slecht zijn voor je gezondheid op de lange termijn. Sommige mensen willen die kans niet wagen en kiezen voor biologisch.
Qua voedingsstoffen zit er niet zoveel verschil tussen biologisch en niet-biologisch. De keuze voor biologisch heeft vaak meer te maken met zorgen om het milieu en wat je liever niet in je lijf hebt.
Het milieu: Waarom biologisch vaak beter scoort
Biologische notenteelt heeft als voordeel dat het bijdraagt aan bodemvruchtbaarheid en minder water vervuilt door afwezigheid van chemische middelen. De productie van biologische noten houdt de biodiversiteit beter in stand. Er worden geen pesticiden gebruikt, dus de omgeving kan blijven groeien en bloeien. Unieke planten en dieren krijgen de kans hun eigen ding te doen en kunnen naast de mens en zijn praktijken floreren.
Biodiversiteit is essentieel voor de gezondheid van onze planeet, en biologische boerderijen ondersteunen vaak een grotere variëteit aan planten en dieren. Deze biodiversiteit draagt bij aan de weerbaarheid van het ecosysteem en biedt belangrijke ecosysteemdiensten zoals bestuiving en natuurlijke plaagbeheersing.
Biologische notenmixen en jouw portemonnee
Doordat er geen chemische middelen worden gebruikt, is er bijvoorbeeld meer handmatig werk nodig. Daarbij komt dat biologische landbouw en productie vaak wat kleinschaliger is. Zeker in verwerkt voedsel kan dit leiden tot hogere productiekosten, omdat er minder schaalvoordeel wordt gehaald.
De markt voor biologische producten groeit, en overheden bieden soms subsidies om biologische landbouw te ondersteunen. Deze ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de prijs en beschikbaarheid van biologische producten in de toekomst.
Maak een bewuste keuze
Kiezen tussen biologische en gewone notenmixen gaat niet alleen over smaak. Het gaat ook over wat je belangrijk vindt voor je gezondheid en het milieu. Ook al is er nog veel onderzoek nodig, voor nu kiezen veel mensen biologische noten voor de rust in hun hoofd en omdat ze de aarde willen helpen. Misschien zijn ze niet altijd voedzamer, maar voor sommige mensen betekent ‘biologisch’ gewoon dat ze iets goeds doen voor de planeet en zichzelf.